χρήσιμα:

του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

μελομακάρονα


ΥΛΙΚΑ

για το σιρόπι:
- 500 ml νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι
- 120 γρ. μέλι
- 3 ξυλάκια κανέλλα

για τα μελομακάρονα:
- 1200 γρ. αλεύρι
- 500 ml ελαιόλαδο
- 400 ml χυμό απο πορτοκάλι (ή μανταρίνι)
- 50 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κ.σ. κανέλλα
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

καρύδια για το πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συνταγή παίζουν δύο πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με το σιρόπι, το άλλο θα το πούμε στη συνέχεια της συνταγής. Θα πρέπει λοιπόν να φτιάξουμε το σιρόπι πρώτο, ούτως ώστε να κρυώσει μέχρι να το χρειαστούμε στο σιρόπιασμα. Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού, εκτός από το μέλι, σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε κι αφηνουμε να πάρει βράση. Προσοχή: από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει δεν ανακατεύουμετο σιρόπι για κανέναν λόγο! Στο 1' από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και από την προηγούμενη μέρα και να αφήσουμε το σιρόπι στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. Ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά σε ένα βαθύ μπωλ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη σόδα και την άχνη ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά να ενωθούν. Προσθέτουμε στο τέλος το αλεύρι μονομιάς κι ανακατεύουμε με  τα χέρια όσο πιο απαλά μπορούμε. Εδώ είναι και το δεύτερο μυστικό για επιτυχημένα μελομακάρονα: η ζύμη δε θέλει πολύ ανακάτεμα γιατί θα σφίξει, θα βγάλει όλο το λάδι της και δε θα μας γίνουν αφράτα. Οπότε με πολύ αργές κινήσεις προσέχουμε να αναμιχθεί τελείως το αλεύρι με το υπόλοιπο μίγμα και σταματάμε. Σε δυο μεγάλα ταψιά απλώνουμε λαδόκολα και πλάθουμε τα μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε. Με τη δόση αυτή βγάζουμε περίπου 70-80 μικρά μελομακάρονα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20' (ή μέχρι να τα δούμε να ροδοκοκκινίζουν) και μόλις τα βγάλουμε καυτά από το φούρνο τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Αφήνουμε για περίπου 1' την καθε τους πλευρά και βγάζουμε πασπαλίζοντάς τα με τα καρύδια που προηγουμένως έχουμε αλέσει ελαφρώς. Σε περίπτωση που τα μελομακάρονα μας κρύωσαν πριν προλάβουμε να τα σιροπιάσουμε τα ξαναβάζουμε στο φουρνο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.




Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©