χρήσιμα:

του κουταλιού

Αναγνώστες

λεξικό όρων

Δημοφιλείς αναρτήσεις

λίγα λόγια για μας...

οι φιλοι με φωναζουν Κωσταδακι. κι αν δε με γνωριζεις μη σκας! κι εγω ακομα -τοσα χρονια μετα- δε με ξερω!

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

μπακλαβας

ΥΛΙΚΑ
για την ζύμη:
*1 κιλό αλεύρι
*1 κουτ. γλυκού αλάτι
*χλιαρό νερό, όσο πάρει
*λίγο ξίδι

για την γέμιση:
*9 φλιτζάνες τσαγιού καρύδι
*8 φλιτζάνες τσαγιού αμύγδαλο
*1 φλιτζάνα τσαγιού σουσάμι
*1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
*1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
*1 κουτ. γλυκού κανέλα
*μισή κούπα ζάχαρη

για το σιρόπι:
*10 φλιτζάνια τσαγιού νερό
*5,5 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

*1 ξύλο κανέλας
*10 γαρύφαλλα
*χυμό ενός λεμονιού

για την διαδικασία:
*λάδι
*νισεστέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά ετοιμάζουμε την ζύμη. Σε μια λεκάνη, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και αφού ανοίξουμε μια τρύπα στην μέση ρίχνουμε το νερό με το ξίδι και ανακατεύουμε. Σιγά-σιγά ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε την ζύμη του μπακλαβά. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 περίπου λεπτά, σκεπάζοντάς την με βαμβακερή πετσέτα. Όταν έχει ξεκουραστεί, την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια. Στην συνέχεια ανοίγουμε διαδοχικά τα φύλλα, κάθε μπαλάκι είναι και ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε το πλαστήρι με λίγο νεσεστέ για να μην κολλάει και ανοίγουμε το κάθε φύλλο στο μέγεθος του ταψιού και ψιλούτσικο. Σε πρώτη φάση ανοίγουμε μόνο τρία φύλλα για να μην ξεραθούν σε περίπτωση που τα ανοίξουμε όλα μαζί.
Το δεύτερο στάδιο είναι το στρώσιμο του μπακλαβά στο ταψί. Έτσι, αφού αλείψουμε το ταψί με λίγο λάδι, στρώνουμε τα τρία πρώτα φύλλα. Έπειτα, ρίχνουμε λίγη από την γέμιση, που αποτελείται από όλα τα παραπάνω υλικά ψιλοκομμένα και ανακατεμένα. Ανοίγουμε άλλα τέσσερα φύλλα, στα οποία βάζουμε ανάμεσα τους γέμιση και τα λαδώνουμε το καθένα ξεχωριστά με ένα πινελάκι. Τέλος, ανοίγουμε ακόμη τρία φύλλα και τα στρώνουμε πάνω από τον υπόλοιπο μπακλαβά, σκέτα.
Σε ένα τηγάνι καίμε αρκετό λάδι και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Αφού χαράξουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους περιχύνουμε το κάθε κομμάτι με 1 κουταλιά τη σούπας καυτό λάδι. Τον ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, την κανέλα και τα γαρύφαλλα. Στο τέλος το κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Σε τελευταία φάση σιροπιάζουμε τον ζεστό μπακλαβά με το κρύο σιρόπι. Τον αφήνουμε για τέσσερις ώρες να πιει το σορόπι και είναι έτοιμος.

Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
 

Diseñado por: Compartidísimo
Scrapping elementos: Deliciouscraps©